Wil jij een pand verbouwen? Dan heb je in veel gevallen eerst een asbestinventarisatierapport nodig. Asbest is immers een gevaarlijke stof en mag daarom niet zomaar verwijderd worden. Dit moet op een speciale manier gebeuren en na verwijdering moet het op een speciale manier ingepakt worden om de veiligheid te garanderen. Verkeerde omgang met dit materiaal kan in het ergste geval er namelijk toe leiden dat de kans op het krijgen van kanker sterk verhoogd wordt. Voordat er geklust of verbouwd gaat worden, is het laten opstellen van een asbestinventarisatierapport daarom gewoon noodzakelijk.

Waar zit asbest?

Als je aan het klussen of verbouwen wilt gaan, dan wil je misschien eerst weten hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk asbest aanwezig is, voordat je een bedrijf in gaat schakelen voor het opstellen van een asbestinventarisatierapport. Zijn er nu plekken waar de kans groter is dat je dit materiaal aantreft? Eigenlijk niet, het kan op heel veel plekken te vinden zijn. Denk dan aan:

  • daken
  • schuren
  • kelders

Het werd in het verleden bovendien voor allerlei soorten panden gebruikt, zowel voor woningen, als voor boerenschuren en bedrijfspanden. Het is dus niet zo dat het ene oude pand automatisch minder kans heeft op de aanwezigheid hiervan dan het andere. Daarom is het altijd noodzakelijk om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. Er wordt dan gekeken of er ergens asbest aanwezig is en zo ja, dan wordt dit precies in kaart gebracht zodat het veilig verwijderd kan worden of er veilig omheen gewerkt kan worden. Een goed opgesteld rapport kan het gemakkelijker maken om vergunningen bij de gemeente te krijgen voor een verbouwing, als er niet eerder een asbestinventarisatierapport van jouw pand gemaakt is, is dit vaak zelfs noodzakelijk voor het krijgen van een bouwvergunning.

Asbestinventarisatierapport op laten stellen

Om de beschikking te krijgen over een rapport, dien je een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Er zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt voor een asbestinventarisatierapport, maar Asbestdak Advies is een goede keus hiervoor. Hoe gaan zij te werk? Zij komen op jouw locatie en verzamelen daar eerst de nodige monsters. Bovendien maken ze veel foto’s, om alles goed in kaart te kunnen brengen. De monsters worden onderzocht in een laboratorium, waar bepaald wordt om wat voor soort asbest het gaat, hoeveel er aanwezig is en hoe noodzakelijk het is om het te verwijderen. Al deze informatie kun je terugvinden in het asbestinventarisatierapport dat ze aan de hand van hun bevindingen opstellen. Dit werk doen zij altijd snel, efficiĆ«nt en effectief, zodat de kosten voor jou laag blijven. Door hun ruime ervaring met veel verschillende soorten panden, kunnen zij zo effectief werken. Een bijkomend voordeel is dat zij veel contacten hebben met omgevingsdiensten en gemeenten. Deze korte lijntjes zorgen er voor dat er vaak weinig wachttijd is en dat procedures niet onnodig lang gemaakt worden. Je rapport kan snel goedgekeurd worden, waarna jij met de bouwklus aan de slag kunt gaan. Als jij een gedegen asbestinventarisatierapport voor jouw pand nodig hebt, dan is het inschakelen van de specialisten van Asbestdak Advies daarom een goede keus.