Het wordt vaak genoeg gezegd en veel mensen zullen het dan ook wel weten: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is dus belangrijk dat u kiest voor een gezond ontbijt waar alles in zit wat u voor die dag nodig hebt. Veel mensen lijkt dit onzin, maar laten we reƫel zijn, het is erg belangrijk wat we in ons lijf stoppen. Een auto die bedoeld is om op diesel te lopen, loopt immers ook niet op benzine. Datzelfde geldt voor ons lichaam, het heeft goede voedingsstoffen nodig om goed te kunnen werken. Met een gezond ontbijt zorgt u ervoor dat u uw lijf de kans geeft om optimaal te werken en u goed van dienst te zijn. Dat is toch immers wel de bedoeling, dat ons lichaam ons tot steun is en ons niet in de weg zit. Ga daarom bewust om met wat u eet en kies niet alleen voor een gezond ontbijt, maar ook voor gezonde lunches, avondmaaltijden en tussendoortjes. Met een gezond ontbijt kunt u de dag aan en kunt u optimaal presteren op werk, thuis, tijdens het sporten of wat u dan ook maar gaat doen. Sla dus nooit het ontbijt over, ook niet als u wat af wilt vallen. Dit is echt een veel gemaakte fout. Een maaltijd overslaan heeft juist tot effect dat u lager op de dag meer gaat eten, om het te compenseren. U hebt immers al wel energie verbruikt, terwijl u nog geen energie opgenomen had. Ontbijten is dus echt erg belangrijk en kies dan het liefst voor een gezond ontbijt dat veel voedingsstoffen bevat.

Wat is een gezond ontbijt?

Wat is nu precies een gezond ontbijt? Veel mensen kiezen voor een broodje of een bak yoghurt met cruesli. Maar in cruesli zit vaak veel suiker toegevoegd en dat geeft niet veel later een enorme suikerdip, waardoor u weer zin krijgt in ongezonde dingen als koekjes. Volgens het paleo eetprincipe bevat een gezond ontbijt eiwitten, vetten en vitamines. Nu zult u misschien denken, hoe passen vetten nu in een eetpatroon waarbij een gezond gewicht nagestreefd wordt? Vetten zijn zeer belangrijk, ze zijn als het ware de brandstof van ons lichaam. Zolang u kiest voor gezonde vetten, is het zeer verstandig om ervoor te zorgen dat u deze ‘s ochtends meteen al binnenkrijgt. U zult merken dat u door het eten van deze producten meer energie hebt en dat u veel productiever bent. U zult zich met een gezond ontbijt vele malen gezonder voelen en uw taken gedurende de dag veel beter uit kunnen voeren. Wat voor is de beste voedingsmiddelen zijn voor ‘s ochtends vroeg, hangt natuurlijk erg van uzelf af. Het is belangrijk om verschillende dingen uit te proberen en te kijken waar u zich prettig bij voelt. Zoals gezegd bevat een gezond ontbijt vitamines, eiwitten en vetten. Hoe u dit verder invult is helemaal aan u. Sommige mensen kiezen ervoor om te ontbijten met eieren en vlees, anderen eten juist liever vegetarisch en zullen daarom andere manieren moeten vinden om hun eiwitten binnen te krijgen. Er zijn echt voldoende manieren om een gezond ontbijt in elkaar te zetten. Let wel op dat als u nu nooit ontbijt, dat het even kan wennen zijn om dat wel te doen. U moet als het ware even een drempel over. Maar als u dat eenmaal gedaan hebt, dan zult u niet snel weer terug willen gaan naar de dag beginnen zonder te ontbijten.

Veel verschillende opties

Zoals gezegd zijn er veel verschillende opties voor een gezond ontbijt met de voedingsstoffen eiwitten, vetten en vitamines. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

  • sojamelk met een zelfgemaakt muesli van haver, zonnepitten, pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad en appel
  • een combinatie van vlees, ei en avocado
  • een shake van groentes met een scheut olie

Er zijn echt heel veel mogelijkheden. Veel mensen denken dat het bereiden van een gezond ontbijt veel werk is en zij houden het daarom liever bij een plak brood. Het klopt dat het inderdaad wat meer voorbereiding kost, helemaal omdat u in het begin nog uit moet vogelen wat u ‘s ochtends lekker vindt en wat voor u goed werkt. Maar als u dat eenmaal ontdekt hebt, dan kunt u vaak al ‘s avonds de dingen klaarzetten die u nodig hebt voor een gezond ontbijt. Zo kost het bereiden ervan in de ochtend veel minder tijd en hebt u voldoende tijd om te slapen en gezond te ontbijten. Houdt u dit een tijdje vol, dan zult u zich zoveel beter voelen dat het absoluut geen opgave meer is om iets meer tijd te besteden aan het bereiden van uw voedsel. Het is ook belangrijk dat u niet alleen kiest voor een gezond ontbijt, maar dat u dit combineert met andere gezonde maaltijden. Probeer er altijd voor te zorgen dat ze met elkaar in verhouding zijn, zodat u over de hele dag genomen van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. Om een gezond lichaam te houden is dat echt van groot belang. Vindt u het moeilijk om recepten te bedenken voor een gezond ontbijt? Op internet worden heel veel voorbeelden gegeven. Zoekt u bijvoorbeeld eens op paleo ontbijt en u zult zien dat er echt heel veel recepten te vinden zijn. U hoeft dus echt niet alles zelf uit te vinden en kunt gewoon uit gaan proberen waar u zich goed bij voelt en wat voor u werkt.