De badkamer is in vele opzichten een belangrijke ruimte in het huis. Niet alleen is het de kamer waar je ervoor kunt zorgen dat je fris aan de dag begint en schoon het bed in duikt, ook is het de ultieme plek voor een beetje ontspanning. Na een drukke werkdag is er niets fijner dan een lekkere warme douche of een ontspannend bad. Het is een plek waar je even de deur achter je dicht kunt trekken en zelfs op slot kunt doen om aan het drukke huishouden te ontsnappen en even een momentje voor jezelf kunt pakken. In de ochtend word je wakker onder de douche en in de avond sta je met een slaperig hoofd je tanden te poetsen voor je het bed in duikt. Vaak wordt er dan ook niet genoeg bij stilgestaan hoeveel waarde een fijne badkamer met goed sanitair heeft. De ruimte moet schoon zijn en ook gemakkelijk schoon te houden zijn, omdat het anders een mooi nest voor bacteriën wordt. Daarom heeft een badkamer in de meeste gevallen muren en een vloer die zijn bedekt met tegels. Tegels voorkomen dat het vocht in de muren trekt en schimmel zich ophoopt op plekken waar het langdurig vochtig is. Het sanitair is vaak gemaakt van porselein of plastic, materialen die water afstoten in plaats van het vast te houden. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg ventilatie hebt in de badkamer om ervoor te zorgen dat het vocht uit de ruimte verdwijnt. En ten slotte is het ook belangrijk dat je de ruimte zo nu en dan eens goed schoonmaakt, om te voorkomen dat de muren en het sanitair worden aangetast door schadelijke bacteriën, viezigheid en zeepresten. En daarnaast is het wel zo hygiënisch om de haren en andere menselijke resten eens te verwijderen, omdat je anders in een badje van huidschilfers en haren van jezelf en je huisgenoten zit.

Een badkamer transformeren met nieuw sanitair

Als je een eigen huis gaat bouwen, kun je meestal precies bepalen wat voor sanitair je in je badkamer krijgt. Vaak koop je echter een bestaand huis of ga je een woning huren. Hier zit al een badkamer in, dus heb je weinig te zeggen over het aanwezige sanitair. In een huurwoning mag en kun je zelf eigenlijk niks veranderen in de badkamer, maar je kunt het wel aangeven bij de verhuurder als het sanitair niet in goede staat is. Als je een huis koopt, kun je echter wel iets veranderen aan de badkamer. Het sanitair moet in goede staat zijn om een comfortabele badkamer te hebben, maar helaas is dit in lang niet alle badkamers het geval. Oudere huizen hebben vaak een verouderde badkamer met wat ouder sanitair, dat op den duur slijtage gaat laten zien en daardoor ook gebreken gaat vertonen. Badkuipen kunnen op den duur scheuren gaan vertonen en ernstig verkalkte kranen willen niet meer goed schoon worden. Het wordt in dit geval tijd om de badkamer grondig aan te pakken en het sanitair te vervangen. Een douche of bad is een van de meest essentiële onderdelen van de badkamer: hier wordt je lichaam het beste gereinigd en kun je bovendien lekker ontspannen. Er zijn verschillende soorten baden, zoals bubbelbaden, ligbaden en zitbaden. Afhankelijk van de grootte van de badkamer en het budget kun je zelf een bad uitkiezen dat je fijn vindt. Douches zijn er ook in veel verschillende varianten. Je kunt kiezen voor een douchecabine of een inloopdouche, maar het is ook mogelijk om de douche boven het bad te hangen. Je moet dan wel staand in het bad douchen, maar hier worden speciale baden voor gemaakt. Dit is een goede oplossing als je een bad én een douche wilt, maar niet genoeg ruimte hebt voor beide. Naast een bad en/ of douche is de aanwezigheid van een wastafel belangrijk. Een wastafel heeft een kraan, waar idealiter warm en koud water uit komen waar je je mee kunt wassen en je tanden mee kunt poetsen. Het water wordt opgevangen in de wastafel en afgevoerd. Ook wastafels zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn nog andere soorten sanitair die in een badkamer geplaatst kunnen worden, zoals een toilet. Ook kun je diverse speciale meubels voor in de badkamer aanschaffen om het helemaal af te maken.

Een complete badkamer

Als je het goed wilt doen en waarde hecht aan hoe het er allemaal uit gaat zien, kun je de badkamer op zo’n manier inrichten dat al het sanitair bij elkaar past. Er worden bijvoorbeeld baden, toiletten en wastafels gemaakt die allemaal in dezelfde stijl zijn. Zo zorg je ervoor dat de badkamer er strak uit komt te zien. Online kun je heel veel verschillende soorten sanitair vinden en een weloverwogen keuze maken. Op de website www.sanitairtotaal.nl vind je bijvoorbeeld een ruim aanbod van allerlei soorten sanitair en andere belangrijke onderdelen van de badkamer. Zo worden er naast verschillende soorten baden, douches, kranen, wastafels en toiletten ook whirlpools, stoombaden en zelfs sauna’s verkocht. Hier vind je dus alles wat je maar kunt bedenken voor een luxe badkamer, maar ook een ‘gewone’ badkamer zonder poespas die wel van alle gemakken is voorzien kun je samenstellen met het sanitair van Sanitair Totaal. De badkamer is pas echt helemaal af met een mooi en functioneel badkamermeubel, waar je bijvoorbeeld je schoonheidsproducten en handdoeken in kunt opbergen. Want de badkamer moet natuurlijk bovenal een functionele plek zijn.