Is de e-sigaret schadelijk? Dat is een vraag die wij veel te horen krijgen. Niet geheel verwonderlijk, want wie wil stoppen met roken en hierbij geholpen is met het aanschaffen van een elektrische sigaret, zal wel willen weten of hij het ene kwade niet met het andere verruilt. De vraag: ‘is de e-sigaret schadelijk?’ is dan ook een zeer logische vraag waar wij graag wat dieper op in willen gaan. Natuurlijk is het roken van een elektronische sigaret niet gelijk aan het drinken van een groente shake. Dat zal u niet verbazen. Maar waar het om gaat op het moment dat u ons de vraag stelt ‘is de e-sigaret schadelijk?’ is de vraag ‘in hoeverre is de e-sigaret schadelijk?’ Hiervoor doen we er verstandig aan om de reguliere sigaret te vergelijken met de elektrische sigaret. In een gewone sigaret zitten zeshonderd verschillende soorten stoffen die schadelijk zijn voor de mens. Een van de stoffen is teer. Dat is een grote boosdoener omdat teer zijn weg vindt naar uw longen en zich daar vastzet. Teer zorgt er voor dat uw longen beschadigen en kan in veel gevallen de oorzaak zijn van kanker. Dat is iets waar niemand op zit te wachten. Wat we alvast over een elektrische sigaret kunnen vertellen is dat er geen teer in zit. Wel zitten er andere stoffen in een elektrische sigaret. Het verschil met een elektrische sigaret en een reguliere sigaret is echter dat u niet rookt, maar dampt. Een elektrische sigaret kan een goede manier zijn om van uw slechte behoefte af te komen. Wij zullen niet zeggen dat een elektrische sigaret gezond is, maar wij kunnen u wel vertellen dat een elektrische sigaret zeshonderd minder verschillende schadelijke stoffen bevat dan een gewone sigaret. Of een e-sigaret schadelijk is en in hoeverre een e-sigaret schadelijk is, zal de toekomst moeten leren, maar in vergelijking met het gewone roken is de overstap naar een elektrische sigaret altijd beter. Een aantal voordelen van het overstappen:

  • een elektrische sigaret roken is veel goedkoper dan gewone sigaretten roken
  • in gewone sigaretten zitten meer dan 600 schadelijke stoffen waaronder teer
  • elektronisch roken zorgt niet voor hinder van de mensen om u heen
  • elektronisch roken is op de meeste openbare gelegenheden toegestaan
  • elektronisch roken maakt het stoppen met roken makkelijker

E-sigaret schadelijk: zelf aanvoelen

Mensen die bij ons aankloppen met de vraag of een e-sigaret schadelijk is, laten wij altijd eerst bij zichzelf te raden gaan. We zijn namelijk allemaal mensen van vlees en bloed. Als u een hele avond wodka heeft gedronken, dan zult u zich de volgende dag minder goed voelen dan wanneer u een kopje kruidenthee heeft genuttigd. Dat is zo klaar als een klontje. Als u een hele avond lang wodka heeft gedronken en u heeft dit op professionele wijze gecombineerd met het roken van zware sigaretten, dan zult u zich de volgende dag zo mogelijk nog beroerder voelen. Deze ervaring zal rokers die wel eens hebben geprobeerd te stoppen niet geheel onbekend in de oren klinken. We geven dit voorbeeld omdat het om te weten in hoeverre een e-sigaret schadelijk is, vooral belangrijk is om te luisteren naar uw eigen lichaam. Hoe voelt u zich als u een avond een elektrische sigaret heeft gerookt en hoe voelt u zich als u gewone sigaretten heeft gerookt? Dat is een belangrijke vraag die u zichzelf zult moeten stellen. Als het antwoord op die vraag is dat u zich vele malen beter voelde na het roken van een elektrische sigaret, dan heeft u een antwoord op de vraag of een e-sigaret schadelijk is. Op het moment stappen steeds meer mensen over op het roken van een elektrische sigaret en mensen voelen zich er goed bij. Dat een e-sigaret schadelijk is en in hoeverre, zal de toekomst voor een deel nog uit moeten wijzen en veel artsen en dokters zijn dat op dit moment aan het onderzoeken.

E-sigaret schadelijk of beter alternatief?

Een e-sigaret is schadelijk wanneer u deze overdadig gaat gebruiken. Ook wanneer u blijft roken en u combineert dat met elektrisch roken, zal dat uw gezondheid verder niet ten goede komen. Natuurlijk is de beste optie om helemaal niet te roken maar de verslaving aan het roken heeft nu eenmaal zijn wortels in een ver verleden liggen en we proberen met zijn allen om van deze collectieve verslaving af te komen. Wij zien elektronisch roken dan ook als een goed alternatief. Roken wordt ook wel dampen genoemd. Dat komt omdat het roken van een elektrische sigaret niet gebaseerd is op tabak maar op een vloeistof die we aanduiden met ‘liquid’. Deze vloeistoffen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Veel mensen vinden het lekker om verschillende smaken uit te proberen. Mensen die gewend waren om zware sigaretten te roken, kiezen over het algemeen voor een vloeistof met een gewone tabak smaak. Er zijn echter ook mensen die het lekker vinden om te kiezen voor een zoetere smaak zoals fruit. Tevens zijn er frisse smaken verkrijgbaar zoals mint. Mensen die stoppen met roken zijn aanvankelijk verslaafd aan nicotine. De nicotine is het deel van uw verslaving met een fysieke grondslag. De rest is veelal psychisch en laatst genoemde is veel hardnekkiger dan de fysieke verslaving. Met een elektrische sigaret kunt u de inname van nicotine langzaam afbouwen.