Ik denk dat veel mensen nog nooit gehoord hebben van een clean room design en zal dus eerst even uitleggen wat een clean room precies is. Een clean room is een stofarme productieruimte die voldoet aan bepaalde, hele strenge, wetgeving van bepaalde industrieën. Het is dus een feite een hele schone werkruimte, waar stof en vochtigheid bijna niet kunnen binnendringen. Dit kan belangrijk zijn in bijvoorbeeld laboratoria, bedrijven die voedsel verwerken of zelfs in ruimtes waarin men biologische proeven doet. Voor het resultaat van deze proeven is het namelijk belangrijk dat alle factoren worden gecontroleerd en er geen stof bij kan komen dat het proces kan beïnvloeden. Een goed clean room design zorgt hiervoor. Wanneer je proeven doet of zeer hygiënische producten produceert en levert, kan het dus erg belangrijk zijn voor je eindproduct om een clean room design aan te vragen. Dit is namelijk niet iets wat je zomaar zelf even doet, maar echt een specialisatie van sommige bedrijven. ClimaTech BV is zo’n bedrijf dat zich specialiseert in het clean room design proces. Op hun website (http://www.climatech.nl) lees je alles over het doel en de functies van een goede clean room.

Waar moet een goed clean room design aan voldoen?

ClimaTech BV legt uit: Bij het maken van een goed clean room design zijn er een aantal dingen heel belangrijk. Allereerst bepalen we voor wat voor instelling of bedrijf we aan de slag moeten, deze kun je onderverdelen in drie categorieën:

• De gezondheidszorg.
• De wetenschap.
• De industrie. 

Elke categorie heeft zijn eigen aandachtspunten, welke ze bij ClimaTech BV tot in detail begrijpen en kunnen implementeren. Een clean room design die zij binnen de gezondheidszorg hebben gemaakt is bijvoorbeeld die voor de klinieken van Eyescan. Deze klinieken leveren oogzorg op topkwaliteit, zoals het laseren van de ogen. Het spreekt voor zich dat de ruimte waarin dit gebeurt absoluut vrij moet zijn van stof, vocht en bacteriën om zo de kwaliteit van de behandeling te kunnen garanderen. Als je ergens geen infectie wil krijgen is het namelijk wel in je ogen! Eyescan heeft er dus goed aan gedaan om ClimaTech in te huren, en kan nu jaren vooruit met de clean rooms die zij gerealiseerd hebben. 

Een ander mooi voorbeeld van een goed clean room design is die ClimaTech ontwierp voor Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum. Dit is een bedrijf dat disposables voor bloedtransfusies en autologe transfusies produceert. Net als in de oogzorg spreekt het ook hier voor zich dat de ruimtes waarin dit gebeurt absoluut schoon en vrij van stof dienen te zijn, en is een goed clean room design dus geen overbodige luxe. Ook bij de bouw van de bereidingsapotheek in het Slotervaart ziekenhuis heeft ClimaTech BV de clean rooms geleverd, inclusief alle benodigde installaties. Ze hebben het hele proces gepland, gecoördineerd en gebouwd, en dus een totaalconcept geleverd, waar het ziekenhuis geen omkijken meer naar had. 

Hoe gaat ClimaTech BV te werk?

ClimaTech gaat stapsgewijs te werk. Allereerst maken ze een overzicht van uw werkproces en bepalen aan welke eisen en normen de nieuwe (productie-)omgeving aan moet voldoen. Vervolgens maken ze het clean room design en produceren deze in eigen beheer. Elk clean room design dat ze afleveren valt onder complete garantie betreft de vooraf gespecificeerde temperatuur, de relatieve vochtigheid en het stoflevel van de ruimte, waardoor u zich met een gerust hart op het productieproces kunt focussen. En indien gewenst kunnen ze ook alle nazorg uit handen nemen, hoewel uw medewerkers uiteraard een uitgebreide gebruiksinstructie krijgen met gedragsregels voor de clean room.