Niets leuker als eten zoeken uit de (wilde) natuur. Een maaltijd bereiden zonder tussenkomst van een winkel appelleert aan een oergevoel. Met allerlei groen uit je tuin of daarbuiten maak je in een handomdraai een lekkere soep. Heerlijk om dat zevenblad op te eten, eindelijk heeft het een doel! Het is nog gezond ook; iemand zei ooit eens, “dat wat in je omgeving groeit is goed voor je”. Als ik zevenblad tegenkom stop ik dan ook regelmatig een blaadje in mijn mond. Er zijn veel boeken verschenen met recepten en ook om te weten wat je kunt eten. Er gaat een wereld voor je open. Je kunt vanalles verzamelen: kruiden, bloemen, vruchten, zaden, wortels, knollen, en dan is er natuurlijk ook nog de zee met vis en schelpdieren. Let wel op waar je plukt! Natuurlijk niet plukken uit de berm naast een drukke weg. En vermijd plekken waar veel honden lopen.

Bernagie

Recept uit Jekka’s complete kruidenboek:

“Vat moed en proef eens een jong bernagieblad. het is misschien harig, of zelfs stekelig, maar in de mond lossen de haartjes op en smaakt het naar koele komkommer. Lekker in salades of met roomkaas, of yoghurt, of in eiersalade. Het blad verleent een frisse smaak aaan zomerse drankjes. Bernagieblad is heel geschikt bij een zoutarmdieet. want ze zijn rijk aan minerale zouten. Probeer ze eens in een vulling voor ravioli, eventueel in combinatie met spinazie.
De bloemen zijn stralend in de sla of een drankje. Ze kunnen ook gesuikerd worden voor taartdecoratie of dienen als garnering voor hartige of zoete gerechten en koude soep.”