Bij Stempels kun je verschillende soorten lakstempels laten maken. Ga voor een was stempel met eigen ontwerp of kies voor een wat traditioneler exemplaar. Een was stempel is verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor je de lakstempels een persoonlijke touch kunt geven. 

Was stempel: hoe werkt het?

Was stempels zijn erg eenvoudig te maken en in gebruikt. Om een was stempel te maken heb je zegellak nodig. Zonder zegellak kan er geen stempel worden gemaakt. De zegellak moet gesmolten en goed gedoseerd worden zodat er een goede stempel kan worden gemaakt. Er zijn twee varianten zegellak, namelijk:

  • Traditioneel
  • Flexibel
  • Lakkorrels

Traditioneel

Traditionele zegellak wordt al heel lang gebruikt. Deze lak moet worden gesmolten boven een kaars.  Wanneer de zegellak aan het smelten is kan er op de juiste plek wat lak worden aangebracht. De hoeveelheid moet op het oog worden bepaald. Hierna moet zo snel mogelijk de was stempel in de zegellak worden gedrukt zodat er een lakzegel ontstaat. Traditionele zegellak heeft een mooie uitstraling en heeft als voordeel dat het kan breken. Hierdoor blijft de functie van een lakzegel in stand en kan bij het openen van de post de lakzegel gebroken worden. 

Flexibel

Bij flexibele zegellak gaat het aanbrengen iets anders dan bij traditionele. Bij flexibele lak wordt er gebruik gemaakt van een speciaal pistool waardoor de hoeveelheid goed gedoseerd kan worden. Dit is iets eenvoudiger dan het aanbrengen van traditionele lak. Het nadeel van deze lak is wel dat het flexibel is en dus niet breekbaar. Het heeft dus geen zin om een brief te verzegelen met flexibele lak omdat het niet gebroken kan worden. De kleur van flexibele lak is ook iets minder mooi dan van traditionele. 

Lakkorrels

Naast bovenstaande laksoorten kun je ook voor lakkorrels kiezen. De lakkorrels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals rood, geel, groen en blauw. Voor het smelten van lakkorrels heb je een speciaal laksmeltsetje nodig. Dit bestaat uit een aardewerken potje met houder en brander. Leg wat korrels in het potje en steek de brander aan. Wanneer de korrels zijn gesmolten kunnen ze worden aangebracht op de gewenste plek. Ook deze manier duurt iets langer dan bij flexibele lak.

Soorten

Een was stempel kan verschillende soorten gravures hebben. Bij stempelspuntnl kun je kiezen uit logo’s, namen, initialen, afbeeldingen of gravures speciaal voor feestdagen. Denk hierbij aan een kerstboom, champagneglazen of een kerstmannetje. Zo gek kun je het niet bedenken. Naar eigen wens kan dus een gravure worden uitgekozen en worden geplaatst op de was stempel. Zo kun je je eigen post gaan voorzien van een lakzegel. Maar ook op andere voorwerpen van papier is het leuk om een lakzegel te zetten.  Toch geen zin in het smelten van was en het zelf maken van een stempel? Ga dan voor zelfklevende lakzegels. Deze lakzegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten motieven en kleuren en kunnen zelf ergens op worden geplakt. Doordat ze zelfklevend zijn blijven ze goed op het voorwerp zitten. Scheelt veel gedoe en je hebt alsnog een mooie zegel. Wanneer je een was stempel voor een reeks zegels wilt gebruiken is het handig om een ijsblokje te gebruiken. Houdt het ijsblokje tegen de was stempel aan tussen twee zegels door zodat de stempels.nl makkelijker loslaat. Ook zal de lak sneller stollen omdat de stempel is afgekoeld.