Bijna iedereen weet dat wie een eigen woning wil kopen maar beter een grote zak geld mee kan brengen. Het volledig lenen van het bedrag om een huis van te kopen zit er sinds 2012 niet meer in. Hoewel het maximale percentage dat je mag lenen voor de aanschaf van je woning tegenwoordig op 100% ligt, komen er nog andere kosten kijken bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een makelaar, maar ook de notaris en de taxateur doen hun werk natuurlijk niet voor niets. Maakt dit een huis kopen zonder eigen geld te hebben onmogelijk? Dat hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn. Lees hieronder hoe je ook zonder eigen geld kunt overgaan tot de aankoop van een huis.

Waarom een huis kopen zonder eigen geld lastig is

Zoals gezegd mag je volgens de wet een hypotheek afsluiten voor maximaal 100% van de marktwaarde van het huis dat je op het oog hebt. Op het eerste gezicht lijkt een huis kopen zonder eigen geld dus prima mogelijk. Echter heb je hiermee nog niet de bijkomende kosten voldaan. Zo vallen de volgende kosten vaak onder de noemer ‘kosten koper’; kosten die je als koper moet betalen voordat je jezelf huizenbezitter kunt noemen:

  • Kosten voor de makelaar
  • Kosten voor de taxateur, die de waarde van de woning vaststelt
  • Kosten voor de notaris, die jouw inschrijft als bezitter van je nieuwe droomhuis
  • Overdrachtsbelasting, wat neerkomt op 2% van de waarde van het huis

Ook onder kosten koper valt het volgende:

  • De borgtochtprovisie, die je betaalt wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit en 1% van de lening bedraagt
  • De kosten voor een bouwkundige keuring

Aangezien de gemiddelde huizenprijs in Nederland tegenwoordig tegen de 300.000 euro ligt, kunnen de bovenstaande kosten flink aantikken. Een vlot rekenvoorbeeld; wie een huis van drie ton op het oog heeft, moet daarbovenop nog 2% van dit bedrag aan overdrachtsbelasting betalen, oftewel 6.000 euro. Ook de makelaar, de notaris en de taxateur kosten gezamenlijk al gauw duizenden euro’s. Je hebt dus al gauw 15.000 euro aan spaargeld nodig om een huis te kunnen kopen.

Hoe je toch een huis kunt kopen zonder eigen spaargeld

Door een slimme truc toe te passen kun je ook de kosten koper onder je hypotheek laten vallen – en dus een huis kopen zonder eigen geld. Allereerst moet je hiervoor snappen wat het verschil is tussen de marktwaarde en de vraagprijs van een huis. Bij het vaststellen van de hoogte van de hypothecaire lening kijkt men namelijk naar de marktwaarde van de woning. Er zijn echter huizen waarvan de vraagprijs door omstandigheden lager ligt dan de marktwaarde. Door een bedrag te lenen dat gelijk is aan de marktwaarde van een woning, en deze woning voor een lagere vraagprijs weet te bemachtigen, kun je dus toch een huis kopen zonder eigen geld in te hoeven leggen. Deze truc werkt natuurlijk ook wanneer het verschil tussen de marktwaarde en de vraagprijs kleiner is dan het volledige bedrag dat je nodig hebt. In dit geval kun je dan wel geen huis kopen zonder eigen geld, maar hoef je nog altijd minder geld in te leggen dan wanneer je de woning voor de marktprijs koopt. Een huis kopen zonder eigen geld, of met minder eigen geld, kan ook op andere manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om samen met vrienden een huis te kopen; voor jullie gezamenlijke salaris kunnen jullie immers meer hypotheek ontvangen. Volgens hetzelfde principe kun je natuurlijk ook samen met je ouders een woning kopen. Meer weten over een huis kopen zonder eigen geld? Kijk dan eens op lexwonen.nl of op lexwonen.