Met echte CV radiatoren zit u er altijd warmpjes bij. Een CV radiator is namelijk zowel betaalbaar als van goede kwaliteit. Er zijn verschillende modellen, zodat voor elke portemonnee wel een geschikt type te vinden is. Maar waarom niet gewoon een gaskachel nemen? Dat is toch een veel simpeler en goedkoper systeem. Om dat te onderzoeken, zullen we eerst eens in de theorie moeten duiken. Want hoe werken CV radiatoren nu eigenlijk precies?

De theorie achter CV radiatoren

De vakterm voor CV radiatoren is warmtewisselaar. Dit komt voor uit de methode waarmee de radiatoren werken: door het apparaat wordt heet water of hete lucht geblazen. Het apparaat zelf bestaat uit twee metalen platen, die zijn ingestantst met ribbels. Tussen deze twee platen, die verticaal geplaatst zijn, wordt bovenin via een leiding warm water of lucht toegevoegd. Dat verspreidt zich dan langs de gehele breedte van de radiator. Het zakt vervolgens langzaam naar beneden, waar het vervolgens via een tweede leiding helemaal onderaan weer afgevoerd wordt. Het hete water zakt niet meteen naar beneden, via de kortste route, omdat het warm is en warm water is lichter dan koud water. Het koelt dus langzaam af, terwijl het naar beneden gedrukt wordt door de bovenste leiding die nieuw water de CV radiatoren in pompt. Het grappige is dat de term radiatie eigenlijk het principe van CV radiatoren helemaal niet goed dekt. Je zou namelijk verwachten dat het systeem werkt via ‘radiatie’, wat zoveel betekent als dat de warmte uitwisseling tussen CV radiatoren en de omgeving plaats vindt door middel van radiatie. Niets is minder waar! Niet radiatie maar convectie is het natuurkundige principe waarmee de CV radiatoren uw huis warm maken. Wat is convectie, zult u zich afvragen. Nou, dat is een ander natuurprincipe waarbij de het tegenstroomprincipe een grote rol speelt. Heel simpel gezegd komt het er op neer dat het warme water van boven naar beneden stroomt in de CV radiatoren. Ondertussen stroomt de lucht van beneden juist naar boven: het wordt namelijk opgewarmd door de CV radiator, waardoor het lichter wordt dan de koude lucht en dus naar boven loopt. Er ontstaat dus een warmtestroming in de kamer door lucht die door de CV radiatoren opgewarmd worden en daardoor naar boven stroomt, lang het plafond van de kamer en dan aan de andere kant van de kamer weer naar beneden gedrukt wordt en langs de vloer richting de CV radiator stroomt. Zo krijg je dus een hete lucht circulatie in de kamer.

De échte CV radiator

Hierboven speelden we eigenlijk een beetje vals bij de uitleg. CV radiatoren bestaat slechts soms uit twee platen: de paneelradiator. Het kan ook bestaan uit vele van dit soort platen achter elkaar geplaatst dit noemen we ook wel een ledenradiator. Het voordeel hiervan is dat het oppervlakte veel groter is dan bij het enkele paneel, waardoor de lucht ook veel meer de kans krijgt om zich op te warmen. Een derde type CV radiator heeft bestaat uit twee platen, met daartussen dan weer hele dunne plaatjes. Deze hele dunne plaatjes nemen efficiënt de warmte op van de plaatradiatoren en geven daarnaast veel meer oppervlakte, waarlangs de lucht naar boven kan stromen. De opties zijn dus legio voor een klant die CV radiatoren wil. Goed, u weet nu dus het mechanisme. Maar eigenlijk wilde u misschien wel weten waar u CV radiatoren allemaal kunt plaatsen. Dit is een lastige vraag, want eigenlijk dient het antwoord daarop te luiden: overal. Maar u wilt natuurlijk geen radiator in de tuin hebben staan, want dan zou de gasrekening wel eens ernstig uit de hand kunnen vliegen. Daarnaast is een CV radiator wel handig in bijvoorbeeld de huiskamer, de voorkamer, de woonkamer of hoe u dit centrale punt in uw huis ook maar wilt noemen. Maar er zijn meer locaties die geschikt zijn om hun warmte te ontvangen van CV radiatoren. Wat gedacht van de slaapkamer? Daar kan dit apparaat u op een winterse ochtend heerlijk verwarmen als u ook een thermostaat met klok laat installeren die besluit om ’s ochtends uit zichzelf aan te springen. Maar het gaat verder dat dit zelfs. De keuken kan natuurlijk warm worden als u daar bakt en braadt. Maar op de momenten dat u enkel een magnetron gebruikt zal dit vertrek nooit en te nimmer warm worden. Dan zal het ook de vruchten kunnen plukken van de CV radiatoren. Het kloeke formaat van CV radiatoren kan een probleem zijn in uw prachtig vormgegeven huis, waarin is nagedacht over elk tegeltje, elke verftint en elk meubel en de vibe die dat zal geven aan het interieur als geheel. Wilt u dan wel zo’n grote witte plaat ergens aan de muur hebben hangen? Maar vreest niet, het kan natuurlijk ook een mooi vormgegeven CV radiatoren zijn. Die zijn er namelijk ook! Denk hierbij bijvoorbeeld aan strakke handdoek radiators. Maar ook kan elke radiator natuurlijk uit een schot met de juiste kleuren en motiefjes geplaatst worden. En het is zelfs mogelijk om een radiator te laten verven in de kleuren die passen bij uw met veel pijn en moeite bij elkaar geschraapte inboedel. Kortom: geen enkele reden om er niet een aan te schaffen!