Seks is overal. Het zit in reclames, films, hoogstaande literatuur. Het is te zien op billboards, op podia en op televisie. Het belangrijkste is echter dat het in ons zit. Seks is één van de meest natuurlijke motivaties van de mens. Tot ongeveer vijftig jaar geleden werd de seksuele moraal in Nederland echter beheerst door religieuze overtuigingen. Fysieke gemeenschap was puur functioneel en men mocht er absoluut geen plezier aan beleven. Hieraan niet gehoorzamen betekende uitstoting door de gemeenschap en een eeuwig leven in de hel. Maar goed, dat zou toch pas gebeuren als je dood was De biologie heeft een beter manier gevonden om te zorgen dat men zich aan haar wetten houdt: iets wat in het Engels ‘instant gratification’ heet, ofwel onmiddellijke bevrediging. We bedrijven seks, omdat het lekker is. Deze functie van fysieke intimiteit is steeds meer centraal komen te staan in de laatste decennia. De handel in sekstoys is dan ook explosief toegenomen. Sekstoys zijn hulpmiddelen om de seks interessanter en spannender te maken. Sommige sekstoys zijn speciaal ontworpen om meer genot te brengen, terwijl anderen visuele aspecten benadrukken of het handelen van de handelspartners dicteren. Een voorbeeld van de eerste categorie is een dildo of vibrator. Deze artikelen beïnvloeden de gebruiker of gebruikers heel fysiek. Iets dat visuele aspecten benadrukt is bijvoorbeeld sexy lingerie. Dit behoort misschien niet zozeer tot de categorie sekstoys als wel tot de afdeling seksattributen. Artikelen die het handelen van de partners beïnvloeden zijn dingen zoals blinddoeken, zweepjes, handboeien of kostuums. Men neemt dan een bepaalde rol op zich of laat zich beperken in zijn bewegingen ten behoeve van een spannender seksleven. Sekstoys moeten in ieder geval aanmoedigen tot ontdekken, experimenteren en spelen. Ieder stel doet dit op zijn eigen manier. Ook in je eentje kun je experimenteren, al zijn dan je opties meer beperkt.

Sekstoys gebruiken

Hoe kom je eigenlijk aan sekstoys? En hoe kun je ze gebruiken om je seksleven meer pit te geven? Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je voor ogen hebt. Vind je het spannend om nieuwe dingen te proberen of wil je een meer intense connectie gaan voelen met je partner? Ben je benieuwd naar het aannemen van een andere rol tijdens de seks of wil je bepaalde emoties oproepen in het heetst van de opwinding? Dit is allemaal mogelijk met sekstoys. Sommige sekstoys kun je voor verschillende doeleinden gebruiken, anderen zijn specifiek bedoeld voor een bepaald soort gebruik. Hieronder staan enkele voorbeelden.

  • De vibrator: deze stimuleert gevoelige plekken nog wat meer. Het is een elektrisch en onvermoeibaar apparaat, wat een opwindender resultaat kan opleveren dan menselijk handelen.
  • Het kamasutra-boek: hoewel technisch geen speeltje, kan dit artikel zeker worden gerekend tot een hulpstuk bij meer intieme seks.
  • Het kostuum: een sexy kostuum waarmee je even iemand anders wordt en een rollenspel speelt, kan heel stimulerend zijn in de slaapkamer.
  • De voorbinddildo: benieuwd naar de andere kant van het verhaal? Met een voorbinddildo kan degene zonder penis ook eens penetreren.
  • De zweep: voor de BDSM-fanaten onder jullie een bekende. Door een zweepje te gebruiken kun je pijn en genot combineren, wat tot nieuwe ervaringen leidt.

Sekstoys is dus een begrip dat heel ruim kan worden opgevat. Sommige artikelen die hieronder vallen zijn daadwerkelijk speelgoed voor in de slaapkamer. Ze dagen uit tot spelen, ontdekken, verkennen en genieten op nieuwe manieren. Sekstoys kun je kopen bij gespecialiseerde sekswinkels. Deze zijn in fysieke vorm te vinden (voornamelijk in stedelijke omgevingen) of als webwinkel op het internet. Sekstoys kunnen in prijs variëren van een paar tot tientallen euro’s. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het product, van het formaat en van de werking ervan. Sekstoys met elektrische of elektronische elementen zullen prijziger zijn dan een blinddoekje, bijvoorbeeld. Kopen via internet heeft het voordeel dat je heel gemakkelijk prijzen kan vergelijken van verschillende aanbieders. Ook is de drempel om over te gaan tot een aankoop een stuk lager dan wanneer je in een fysieke winkel zou komen. Online winkelen is immers heel wat discreter, als gevolg van het minder publieke karakter van de handeling. Er zullen geen pottenkijkers een blik in je winkelmandje werpen. Je bent vrij om te kopen wat je wilt, zonder je ongemakkelijk te voelen.

Spelen met je lijf

Het woord ‘sekstoys’ maakt heel duidelijk hoe we tegenwoordig denken over seks. De vergelijking van seksueel experimenteren met een spel komt niet uit de lucht vallen. “Spelen met jezelf” is een veelgebruikt eufemisme voor masturbatie en dat is niet voor niets. Het fysiek aftasten van je eigen lijf of dat van een ander heeft iets weg van wat we als kinderen allemaal deden om de wereld om ons heen te leren kennen. Het is één van de meest primitieve manieren om kennis te verzamelen door middel van zintuigelijke ervaring. Het woord ‘sensueel’ verwijst hier ook niet: het is zinnenprikkelend, het stimuleert de zintuigen. Sekstoys helpen dus het uiterste uit je seksleven te halen. Het spelelement suggereert ook dat het vooral leuk moet blijven. Alle seksuele handelingen (die niet de functie van voortplanting vervullen) vinden plaats omdat de betrokkenen dat prettig vinden. Het is daarom ook verschrikkelijk belangrijk dat alle betrokkenen instemmen met de uit te voeren handelingen. De één vindt sekstoys ontzettend geil, maar een ander heeft liever zo min mogelijk potentiële barrières tussen zichzelf en de partner. Praat hierover met elkaar, zodat je elkaars voorkeuren en afknappers leert kennen. Samen spelen is immers samen delen: je maakt de ervaring samen.