Veel mensen weten wel dat kankerpatiënten vaak hun haar verliezen als gevolg van chemotherapie en dat het daarom belangrijk is dat er voldoende mensen zijn die hun haar willen doneren, zodat er pruiken van echt haar gemaakt kunnen worden. Veel minder mensen zijn er echter van op de hoogte dat ook mensen die lijden aan Alopecia zeer veel behoefte hebben aan pruiken van echt haar. Wat is Alopecia nu precies? Dit is een ziekte die ervoor zorgt dat mensen hun haar verliezen, niet alleen op hun hoofd, maar over hun hele lijf. Nu is het natuurlijk niet heel erg vervelend om geen beenhaar, armhaar of okselhaar meer te hebben. Geen gezichtshaar hebben is al een vervelender gevolg van Alopecia, wimpers en wenkbrauwen zijn immers zeer bepalend voor het uiterlijk van iemand en als deze ontbreken, dan ziet dit er dan ook vaak vreemd uit. De meeste mensen die lijden aan de ziekte Alopecia zullen echter bevestigen dat het verlies van hoofdhaar toch verreweg het meest vervelend is. Voor mannen is dit vaak nog enigszins te overzien, voor hen is het immers op zich niet vreemd om een kaal hoofd te hebben. Voor vrouwen ligt dit anders, zij vinden het erg lastig om met kale plekken of een helemaal kaal hoofd geconfronteerd te worden. Velen van hen schamen zich hier enorm voor en vinden het hierdoor niet prettig om nog naar buiten te gaan. Zij hebben het gevoel dat zij continu nagestaard worden en dit zal ook zeker met regelmaat gebeuren. Bovendien verliezen zij hierdoor hun gevoel van vrouwelijkheid. Een goed kapsel is immers voor veel dames erg belangrijk. Alopecia is dus een aandoening die niet alleen maar lichamelijke gevolgen heeft, het resulteert vaak ook in veel psychische klachten, in eenzaamheid en in angst om zich onder mensen te begeven.

Hoe verloopt Alopecia?

Wat moet u zich nu precies voorstellen bij de ziekte Alopecia? Er is eigenlijk nog vrij weinig bekend over deze aandoening en er is ook niet echt duidelijkheid over het verloop ervan. De aandoening kan zich plotseling, zonder enige waarschuwing, gaan manifesteren. Dit kan op iedere leeftijd gebeuren, het is namelijk niet zo dat Alopecia alleen op jonge leeftijd of juist op late leeftijd ontstaat, het kan op elke leeftijd ontstaan. Ook de oorzaak ervan is nog steeds onbekend, wat de behandeling natuurlijk ook enorm in de weg staat. Als de oorzaak niet aan te wijzen is, is het immers ook niet duidelijk wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat u hier geen last van krijgt. De laatste dertig jaar is het de wetenschap helaas ook nog niet gelukt om meer duidelijkheid te krijgen over het ontstaan van en de behandeling van Alopecia. Dit is voor patiënten natuurlijk erg frustrerend. Wat is er dan wel duidelijk over Alopecia? Duidelijk is dat:

  • het verloop van de ziekte zeer grillig is
  • de aandoening meestal begint met kale plekken, maar gehele kaalheid is ook mogelijk
  • een ontsteking rondom de haarwortel de wortel belemmert in de groei van nieuw haar
  • er verschillende varianten zijn

Welke verschillende varianten van Alopecia kunnen we onderscheiden? Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de types Areata, Totalis en Universalis. Ongeveer twee procent van de bevolking lijdt aan een van de varianten van deze aandoening. Bij ongeveer tachtig procent van de patiënten groeit het haar weer terug, twintig procent krijgt echter te maken met blijvende kale plekken of totaal haarverlies.

Oplossingen

Zoals gezegd heeft de wetenschap helaas nog geen bestrijding gevonden voor deze ziekte. Toch hoeven mensen die lijden aan Alopecia niet kaal door het leven te gaan. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop u kunt camoufleren dat u aan deze ziekte lijdt. In het geval van uitgevallen gezichtshaar, kunt u veel baat hebben bij permanente make-up. Een goede huidtherapeut kan ervoor zorgen dat met tatoeages de kale plekken opgevuld worden, zodat het van een afstand net lijkt of er niets aan de hand is en u toch uw gezichtsuitdrukking weet te behouden. Hebt u last van kale plekken op het hoofd, dan kunt u bij een specialist haarstukken in laten naaien die de kale delen bedekken. Zo hoeft niemand te zien dat u kale plekken op uw hoofd heeft. Leidt de Alopecia bij u tot volkomen kaalheid, dan is er natuurlijk de mogelijkheid tot het nemen van een pruik. Het is belangrijk dat u dit altijd bij een specialist laat doen, die echt verstand van zaken heeft. Het is immers van het grootste belang dat het geheel er natuurlijk uit komt te zien en dat de pruik goed past. Een specialist die echt aan te raden is, is het bedrijf MoveHs. De oprichtster van deze onderneming heeft zelf Alopecia en weet daardoor als geen ander wat voor effect dit op uw leven kan hebben en hoe belangrijk het is dat u uw haar terugkrijgt. Natuurlijk kunnen zij u uw eigen haar niet teruggeven, maar zij kunnen u wel van een pruik voorzien die zo natuurlijk is, die zo goed zit en die er zo mooi uitziet, dat u zelf haast zou vergeten dat u Alopecia hebt. En als u dat zelf vergeet, dan is de kans natuurlijk bijzonder groot dat niemand anders er nog iets van merkt. Zo hoeft u zich niet langer te schamen, kunt u weer genieten van prachtig haar en kunt u zich weer op uw gemak voelen. Voor patiënten met Alopecia is dat natuurlijk ontzettend belangrijk.