Iedereen heeft wel eens rechtsbijstand nodig. Er zijn genoeg mensen in Nederland die daar makkelijk een advocaat voor kunnen inschakelen, maar het kan gebeuren dat je in een situatie terecht komt die je niet had kunnen voorspellen en je kunt geen advocaat betalen. In zo’n geval kun je contact opnemen met een advocaat van onvermogen. Deze advocaat is verbonden aan een advocatenkantoor en heeft in de meeste gevallen al ruime ervaring in de advocatuur. Ook is hij of zij aangesloten bij de Orde van Advocaten. Je bent er dus van verzekerd dat je goed geholpen kunt worden wanneer je een advocaat van onvermogen nodig hebt. Je hoeft je dan ook niet te schamen wanneer je een advocaat van onvermogen inschakelt. Het is helaas in Nederland zo dat niet iedereen zich een advocaat kan veroorloven. Dit vindt de Staat niet gepast en dus zorgen zij ervoor dat ook deze mensen recht hebben op een gratis advocaat. Er zijn uiteenlopende onderwerpen waarmee je bij een advocaat van onvermogen kunt aankloppen.

  • (Winkel) diefstal.
  • Hennep zaken.
  • Rijbewijs kwijt door alcoholgebruik.

Met name in dit laatste geval is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en een advocaat van onvermogen in te schakelen. Hoe sneller je hier op handelt, hoe beter het voor de zaak is. Zeker wanneer je beschuldigd wordt van iets dat jij niet gedaan hebt. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je wel schuldig bent aan het gepleegde strafbare feit. Ook in zo’n geval kan een advocaat van onvermogen je goed helpen. Zonder advocaat kan het erg moeilijk zijn om jezelf te verdedigen. Ten eerste omdat een advocaat precies weet hoe het er in zo’n strafzaak aan toe gaat en ook omdat hij of zij goed weet hoe je een verdediging opzet. Word jij niet ergens van beschuldigd, maar lig je bijvoorbeeld in de clinch met een buurman of –vrouw om het een of ander, dan kan het ook wel eens tot een rechtszaak komen. Vaak is het dan ook mogelijk om een advocaat van onvermogen je te laten helpen. Je doet dit heel gemakkelijk door naar de website van Gratis Advocaat Pro Deo te gaan. Hier kun je je gegevens achterlaten samen met het pakketnummer van de zaak die loopt. Er zal dan zo spoedig mogelijk een advocaat contact met je opnemen. Tijdens dit eerste gesprek wordt er besproken wat er precies aan de hand is en hoe de advocaat van onvermogen je verder kunt helpen.

Laat een advocaat van onvermogen je verder helpen

Het kan gebeuren dat je jezelf in een lastig pakket hebt gewerkt. Wordt u bijvoorbeeld beschuldigd van uitkeringsfraude? Dan wordt hier zwaar aan getild door de Justitie. Zo’n zaak pak je niet even makkelijk in je eentje op en dus is het zeer verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat van onvermogen. Hij of zij kan dan naar de lopende zaak kijken. Er kan bijvoorbeeld een vormfout gemaakt zijn. Dit zijn belangrijke zaken om uit te zoeken, maar als particulier kun je hier zeer moeilijk zelf aan beginnen. Hiervoor moet je toegang hebben tot bepaalde zaken en dat krijg je zelden als particulier. Daarnaast is het ook moeilijk om te bepalen waar je nu precies moet beginnen. Word je beschuldigd van uitkeringsfraude? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat van onvermogen. Met strafzaken werkt het vaak zo dat als je te lang wacht Justitie dit ziet als erkenning van schuld. Als je dus niets doet, of te laat iets doet, staat dit gelijk aan het bekennen van schuld in de zaak. In zo’n geval kun je er niets meer aan doen en zul je de opgelegde straf dus moeten betalen of uitzitten. In de meeste gevallen zal het gaan om een boete die je moet betalen. Een advocaat van onvermogen kan er voor zorgen dat de zaak wordt kwijtgescholden, in zo’n geval wordt het strafbare feit waarvan je beschuldigd wordt ingetrokken. Ben je wel schuldig? Dan kan een advocaat van onvermogen ervoor zorgen dat je strafvermindering krijgt. De boete kan dan minder hoog uitvallen.

Schakel zo snel mogelijk de hulp in van een advocaat van onvermogen

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is om snel actie te ondernemen. Het gebeurt vaker dan je denkt dat iemand wel bezwaar wil maken tegen de beschuldiging, maar hier te laat op reageert waardoor die persoon dus schuldig wordt bevonden. Dat is niet alleen vervelend omdat je dan dus de boete moet betalen, maar ook krijg je dan een aantekening in je dossier. Vanaf dat punt heb je dus een strafblad en dat is toch iets wat je graag wilt vermijden. Zeker als je het strafbare feit helemaal niet gepleegd hebt. Er zijn dus meerdere redenen waarom je je zo snel mogelijk moet laten helpen door een advocaat van onvermogen. Via de website kun je dus makkelijk je gegevens achterlaten en er zal dan zeer spoedig contact met je opgenomen worden door een advocaat van onvermogen. Wanneer je met hem of haar in gesprek bent is het verstandig om zo eerlijk mogelijk over de zaak te zijn en niets uit je verhaal te laten. Alleen dan kan de advocaat van onvermogen je goed helpen en er ook daadwerkelijk voor zorgen dat je een strafvermindering, of zelfs helemaal geen straf, krijgt. Wees hier dus open over.