Als jonge zelfstandig ondernemer komt er veel kijken bij het opzetten van je eigen zaak. In eerste instantie ben je voornamelijk gedreven om jezelf in de markt te zetten met een sterke propositie en komt een factuur maken niet direct in je op. Toch, na een tijdje aan het werk te zijn, kom je op het punt dat je ervoor moet zorgen dat je administratie op orde is. Dat is niet mijn meest favoriete bezigheid en een factuur maken al helemaal niet. Ik had nog niet eens een template voor een factuur gemaakt, laat staan dat ik had bedacht hoe ik dit eenvoudig en toch professioneel zou kunnen aanpakken. Tot ik Faktum Factuur ontdekte en een factuur maken opeens super gemakkelijk werd.

Professioneel een factuur maken

Faktum Factuur biedt een eenvoudig facturatieprogramma aan dat speciaal voor zelfstandig ondernemers en kleine bedrijven is gemaakt. Deze software, waarvan een gratis proefversie is de downloaden vanaf de website faktumfactuur.nl, is gemakkelijk te installeren op je eigen computer. Met deze software kun je direct aan de slag en wordt een factuur maken een peulenschil. Je kunt een factuur maken met je eigen logo erop en de lay-out naar je eigen wensen instellen. Het viel mij reuze mee hoe snel en gemakkelijk dat ging. Er zijn al sjablonen beschikbaar die je als basis kunt gebruiken, dus een professionele basis van je factuur staat als het ware al voor je klaar. Vervolgens is het maken van een factuur binnen de kortste keren gedaan. Na al je bedrijfsgegevens in het programma ingevoerd te hebben, worden deze automatisch op je factuur geplaatst. Je hoeft dus niet steeds weer op zoek naar je btw-nummer en aan de hand van het percentage voor hoog of laag tarief kun je ook nog eens simpel de btw berekenen. Super eenvoudig en een zorg minder, want zo weet je zeker dat er altijd het juiste bedrag onder de eindstreep staat. Ik hanteer in mijn offertes namelijk altijd bedragen zonder btw, maar ik zet de bedragen inclusief btw er nooit bij. Pas op het moment dat ik ga een factuur maak bereken ik het btw-bedrag dat op de factuur moet komen te staan. Doordat alles nu in één programma zit houd ik veel makkelijker alles overzichtelijk en compleet. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de opvolging van factuurnummers ook automatisch gaat. Ook hiervoor hoef ik dus niet eerst een tabel op mijn computer te openen om te kijken bij welk nummer ik gebleven was. Je factureert als zzp’er dan ook vaak maar één keer per maand. Dan is je factuur klaar en kun je een PDF-bestand van de factuur maken, die direct per e-mail aan de klant verstuurd kan worden. Kind kan de was doen! Mijn factuur is nu:

  • Mooi opgemaakt
  • Ziet er professioneel uit
  • Is foutloos
  • En snel bij de klant

Dat is precies waarnaar ik op zoek was.

Maar er is meer

De software van Faktum Factuur kan meer dan alleen een factuur maken. Met dit programma is mijn administratie nu altijd compleet en klopt die ook. Ik vind niets vervelende dan te moeten uitpluizen of mijn opdrachtgevers en klanten wel betaald hebben. Ik wil me focussen op mijn werk, dat wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. In mijn administratie wordt nu alles bijgehouden en heb ik alles onder controle. Herinneringen en de status van een betaling heb ik in één oogopslag op mijn scherm. Zo kan ik me focussen op mijn werk, ben ik ervan verzekerd dat mijn financiële administratie foutloos verloopt en wil ik een factuur maken, dan is dat zo geregeld.