Bij seizoenswisselingen is het meestal nodig uw auto te laten controleren op correct functioneren. Het doel hiervan is voornamelijk om na te gaan of uw wagen bestand is tegen het ruigere weer. Bent u van plan naar het buitenland te rijden, waar veel sneeuw en ijs ligt, of is de weersvoorspelling thuis van hetzelfde kaliber, dan moet u uw banden vervangen voor winterbanden. Ook de motor, remmen en verwarming worden gecheckt. Wat niet per se onderdeel is van deze algehele winterbehandeling is het plaatsen van dakdragers. Dit is dan ook geen veiligheidsmaatregel, zoals de winterbanden dat zijn. Dakdragers zijn bijzonder nuttig voor degenen onder ons die graag op vakantie willen met de auto en voor lange tijd weg willen blijven, heel veel spullen willen meenemen of bagage hebben die ongewoon gevormd is, zoals ski’s. Misschien behoort u helemaal niet tot deze categorie van autorijders en hebt u nog nooit van dakdragers gehoord. Zelfs wanneer dit het geval is, heeft u dakdragers vast al wel eens naast of voor u op de snelweg gezien bij andere auto’s. Het zijn die kunststof verhoginkjes die horizontaal in de lengte of in de breedte over het dak van een auto worden aangebracht. Ze dienen als ondersteuning voor een eveneens kunststof dakkoffer, die bovenop de dakdragers geplaatst wordt. Zo wordt het dak niet beschadigd en heeft de dakkoffer grip op de dakdragers waardoor het ding niet wegglijdt. Het principe is natuurlijk dat een object met onvoldoende grip van het dak afvalt door de vaart van uw wagen, wanneer deze begint te rijden. Een verkeerd bevestigde box blijft immers gewoon op dezelfde plek, omdat hij zich niet goed genoeg heeft ‘vastgepakt’ aan de auto en daarom niet kan profiteren van de snelheid van het voertuig. Dakdragers zijn dus essentieel om extra bagage bovenop uw autodak mee te nemen.

Op wintersport met goede dakdragers

Mensen die houden van skiën en het liefst met de auto anderhalve dag rijden voor de beste stukjes sneeuw zijn zeer waarschijnlijk bekend met het fenomeen van dakdragers. Elk jaar gedurende het skiseizoen wordt het beeld op de internationale snelwegen richting Duitsland en Frankrijk grotendeels bepaald door weggebruikers die door middel van dakdragers een dakkoffer vervoeren bovenop hun auto. Voor hen hoort het optuigen van deze extra bagageruimte bij het jaarlijkse ritueel van voorbereiding op de wintersportvakantie. Dit ritueel ziet er ongeveer als volgt uit:

  • controleren of alle skispullen nog passen en of ze het nog doen, zodat tijdig nieuwe materiaal kan worden gekocht wanneer nodig
  • de ski’s laten slijpen en waxen
  • het boeken van een hotel of appartement inclusief skipas
  • het winterklaar maken van uw auto
  • het plaatsen van de ‘skibox’ bovenop de dakdragers

Bij sommige skivakantiegangers ziet u ook weleens de ski’s direct op de dakdragers liggen. Zij hebben geen dakkoffer nodig, mogelijk omdat ze voldoende ruimte hebben in de wagen. Ski’s zijn dan ook wel van die typische voorwerpen die men moeilijk aan de binnenkant van een voertuig kwijt kan. Dan maar er bovenop, dus. Zo zijn er verschillende oplossingen te bedenken om een gebrek aan ruimte op een verantwoorde manier op te lossen. Duct-tape, touw en elastieken banden kunnen veelbelovend lijken, maar vervoert u op deze manier uw bagage bovenop uw auto, dan vormt u een gevaar op de weg. Dakdragers zijn speciaal ontwikkeld om het extra spullen meenemen op uw autodak voor u gemakkelijker en voor uw medeweggebruiker veiliger te maken.

Informeer naar de mogelijkheden

Bent u zelf toe aan extra laadruimte voor uw auto (misschien hebt u wel een gezinsuitbreiding of een wereldreis in de planning) en bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van dakdragers op uw eigen auto? Informeer dan bij uw plaatselijke dealer. Dealers willen u het gebruik van uw auto natuurlijk zo prettig mogelijk maken en zo volledig aan uw wensen laten voldoen als mogelijk is. Soms is de laadruimte alleen niet genoeg en heeft u behoefte aan aanvullende middelen om uw voertuig te gebruiken zoals u het liefst wilt. Zo kunt u de vervoerscapaciteit van uw auto vaak al uitbreiden door middel van bijvoorbeeld dakdragers, een dakkoffer, een aanhangwagen, fietsdoppen of andere relevante zaken voor bijzonder vervoer. Welke onderdelen u daarvoor precies moet aanschaffen is afhankelijk van het soort auto dat u hebt: het merk, het model en het bouwjaar. De dragers moeten qua afmeting en vorm namelijk perfect op uw voertuig passen. Lukt dit niet, dan schieten deze hulpmiddelen hun doel voorbij: er is dan immers geen goede grip mogelijk van de dragers waardoor ook de dakkoffer onbruikbaar wordt. Uw dealer kan u vertellen wat voor dakdragers uw auto nodig heeft en wat daarvan het kostenplaatje zal worden. Hiervoor geldt dat een dure auto nog niets zegt over de prijs van de dakdragers. U investeert in de kwaliteit van de dragers zelf en deze wordt over het algemeen niet bepaald door het autodak waarop ze uiteindelijk gemonteerd worden. In de meeste gevallen zal het bedrag ongeveer liggen tussen de 90 en 240 euro. Een dakkoffer aanschaffen kost u vervolgens nog ongeveer 150 tot 450 euro. Het is even een investering, maar dan heeft u er ook meteen voor jaren plezier van. Hebt u dit eenmaal uitgedokterd, dan is het vervolgens nog zaak om de onderdelen op een correcte manier aan uw wagen te bevestigen. Bent u een beetje technisch, dan kunt u dit al snel zelf proberen, maar voor degenen met twee linkerhanden zal een automonteur ook uitkomst kunnen bieden.