Het is tijd voor buitenverlichting met sensor. Het wordt langzaam aan weer steeds donkerder en in de avonden is het dan toch wel fijn als er een lamp brandt in de oprit, of naast de voordeur. Anders wordt het namelijk elke keer als u in de avond een keer op stap wil een heus avontuur, waarbij u niet weet of u nu de auto dan wel fiets weer levend zult bereiken, of misschien ook wel niet. Om deze problemen met de duisternis en mogelijke struikelpartijen te voorkomen kunt u buitenverlichting met sensor aanschaffen. Wat dit precies voor producten zijn en welke keuze u binnen deze productengroep nog hebt, dat zullen we hieronder behandelen. Lees dus verder voor alles over buitenverlichting met sensor.

De mogelijkheden van buitenverlichting met sensor

Binnen de groep der buitenverlichting met sensor zijn vele verschillende lampen te vinden. Buitenverlichting is breed: het kunnen kleine lampjes zijn die heel subtiel een zacht licht over de tuin werpen, maar het kunnen natuurlijk ook de grote lantaarns op een standaard midden in de tuin zijn die veel licht geven en zorgen dat u buiten kunt zitten tot in de vroege uurtjes zonder dat u last heeft van te weinig zicht. En daar tussen in zitten allerlei mogelijkheden:

  • Klassiek met tierelantijntjes, die aan de muur bevestigd kunnen worden
  • niet klassiek maar juist heel modern is buitenverlichting met sensor.
  • heel modern, qua vormgeving, is strak, vierkant en minimalistisch.

Binnen de klassieke buitenverlichting met sensor kan men kiezen voor vierkante lantaarns, maar ook ronde versies behoren tot de mogelijkheid. De ronde versies zijn vooral geschikt in tuinen waar bij vele ronde vormen te ontdekken zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie meanderende paadjes, of een rondje barbecue. De vierkante klassieke buitenverlichting met sensor past dan weer heel mooi bij een tuin waarbij de hoeken niet gemeden worden. Denk hierbij aan grote vierkante tegels, of strak uitgestoken grashoeken. Maar ook een sportief veld met rechthoekige goals valt zeer goed te combineren met dit type buitenverlichting met sensor.

Een andere categorie buitenverlichting met sensor is eigenlijk niet zozeer buitenverlichting met sensor als wel enkel de sensor zonder de buitenverlichting. Het mooie van enkel een sensor aanschaffen is dat u vervolgens hierop een lamp kunt aansluiten naar keuzen. Hierdoor worden de mogelijkheden, zoals we er hiervoor al een aantal noemden, nog veel diverser. Dan kunt u werkelijk elk type lamp, geschikt of ongeschikt als verlichting buiten, buiten plaatsen en aansluiten op de sensor, zodat het zelfgemaakte buitenverlichting met sensor is. Dit is ook zeer handig als u al buitenverlichting heeft, terwijl het u eigenlijk wel handig lijkt om er buitenverlichting met sensor van te maken. Dan kan dit natuurlijk, door een sensor aan te schaffen en dan vervolgens aan te sluiten op de al staande lampen. Het is dan zelfs mogelijk om meerdere sensoren te kopen, die u dan aan elk van de al geplaatste lampjes aan te sluiten, zodat u op verschillende plekken in de tuin verschillende sensitiviteit hebt wat betreft uw beweging. Dan hoeft niet eens uw hele tuin verlicht te worden door de buitenverlichting met sensor, maar enkel het gedeelte waar u zich net bevindt. Dat is ook nog eens energie besparend en milieu bewust.

Schemerstand bij buitenverlichting met sensor

Dan hebben we nog een derde groep binnen de buitenverlichting met sensor. Een lamp staat in zijn meest simpele vorm aan of uit. Maar er is ook buitenverlichting met sensor die ook in de schermstand kan staan. Dat terwijl het buiten begint te schemeren, dat dan de lampen al een beetje aan staan, met zacht ligt dat geen pijn doet aan de ogen maar wel compenseert voor de verminderde hoeveelheid zon in uw tuin, of op uw looppad richting de auto, garage of voordeur.

Ook is dit fijn als u relaxt in de tuin kunt zitten, met een boekje in de hand en een wijntje op de tafel, in de fijne ligstoel in het avondzonnetje. Dit is heerlijk, ontspannen en dat heeft u soms gewoon echt nodig. Maar dan is het vervelend dat terwijl de zon verdwijnt u het een beetje koud krijgt en dus eigenlijk een dekentje moet halen. U staat dan op en dan ontdekt u dat het al donker is geworden en dat u eigenlijk de weg naar de voordeur niet zo goed meer ziet. Dan zou het toch eigenlijk wel fijn zijn als de weg die voor u lag verlicht werd, net genoeg zodat u nog goed de obstakels zou kunnen zien, maar niet zo fel dat het pijn doet aan uw ogen. Hiervoor is buitenverlichting met sensor die schemert dus heel erg fijn. Het is zacht licht dat uw ogen spaart en daarnaast ook uw knieƫn en enkels, aangezien een valpartij nooit gezond is voor het menselijk gestel. Laten we hierbij dan ook vooral in ogenschouw nemen dat er een wijntje bij u op tafel stond, dus dat u misschien l niet meer helemaal stevig op de benen stond en dat de kans op een valpartij dus groter was. Het is geen fijne gedachte, al dat vallen, maar u houdt er toch beter wel rekening mee. En daarvoor zijn de buitenverlichting met sensor heel erg geschikt. En als u dan bang bent voor verblindend licht tijdens het schemeren of energieverspilling omdat de lampen buiten altijd aan staan, dan is buitenverlichting met sensor helemaal ideaal: dit type verlichting kan namelijk met beide problemen rekening houden en u meer van het leven laten genieten.